Много легенди се разказват за Атанас Узунов -  административен директор

...
Много легенди се разказват за Атанас Узунов -  административен директор
Коментари Харесай

Атанас Узунов: Пловдив с хубав стадион - това ми е мечтата

Много митове се описват за Атанас Узунов -  административен шеф на „ Локомотив “ (Пд),  някогашен интернационален рефер, общински консултант от ГЕРБ, кум на Христо Стоичков, татко на две дъщери и дядо на две внучета. Една от легендите  е, че още щом се е появил на белия свят, орисницата го нарекла - футболът да му е като подарък за цялостен живот. Може и да е небивалица, само че тъкмо по този начин и стана.

Узунов, който е на 62 години, е на терена, откогато се помни, без значение дали физически, или духом. Обяснява, че цялата махала към стадион „ Марица “, където е израснал, била запалена по спорта. Самият той стартира да тренира още в първия клас  в ОУ „ Димитър Димов “, а година по-късно го взимат за вратар в детския футболен тим в „ Марица “.

Играе  в стотици мачове. На 21 години се смята за доста добър играч, насърчаван от  Спиридон Зарков, Сава Савов, Живко Трифонов, Димитър Димов (Димито). Но на 22 кариерата му на футболист ненадейно се прекъсва. След силен  удар с топка в главата на мача в Стара Загора се постанова да претърпи две тежки интервенции. И до момента има пластина, вградена в костта.

Лекарите избавят  живота на бъдещия интернационален арбитър. А спортистите  му подават ръка, с цел да не се отчайва. До през днешния ден е признателен на мнозина от тях и най-много на Торос Папазян, който го предлага на Зоналния съвет на БФС за арбитър.  Пак по негово предложение станах студент в Националната спортна академия, споделя Атанас Узунов. Връща се към този момент като треньор в „ Марица “. Горд е, че съвсем всички негови възпитаници  съумяха да стигнат до върховете на българския футбол, а някои станаха положителни треньори - Николай Киров, Свилен Стоилов, Цветан Кръстев, Койчо Иванов, Адриан Тодоров...  Списъкът няма край.

Няма и стадион от водещите в Европа, на които Атанас Узунов да не е свирил на мач. Най-паметният за някогашния рефер е европейският шампионат през 1996 година сред едни от обичаните му тимове - „ Барселона “ и „ Байерн “, които стигат до полуфинал. Дълги години наш арбитър не беше попадал на европейския конгрес и за мен беше огромна чест да вземам участие, спомня си Узунов. Признат като един от най-хубавите съдии, взе участие и на европейското състезание в Англия. Ако тръгнеш  да правиш взаимни отстъпки, постоянно ще си в неточност, която води до негативи, изяснява желязното си предписание Узунов, ръководел като арбитър от топлистата на Европа голям брой интернационалните срещи.

Споделя, че първоначално мъчително е реагирал на освиркването, обидите и псувните на почитатели, само че след това престанал да им обръща внимание.

В „ белите “ страни футболът е спектакъл и част от високата просвета на хората. А на Балканите, в това число и у нас, мачовете постоянно се трансформират в кървава кавга и почитателите са най-невъзпитани, възмущава се тогавашният рефер. През 2000-а завършва със съдийската кариера, тъй като навършва „ тавана “ -  45 години. Три години по-късно е назначен за административен шеф на „ Локомотив “, на който пост е и в този момент. 

С Христо Стоичков се познават съвсем от половин век. И той е от Кършияка,  израсна при мен в „ Марица “, когато бях вратар, а той гонеше топките, споделя Узунов. До този миг, макар трусовете в родния футбол, нищо не е помрачило другарските връзки сред двамата. Дружбата им е заякнала още повече през 1988 година, когато Атанас кумувал на сватбата на Христо. Двете фамилии и техните към този момент пораснали деца постоянно са дружно. Новата 2018 година посрещнаха на една софра в Банско. Узунов харесва Барселона с най-уникалния й стадион със 110 000 места. Камата пък обича да гостува в Брестник, където Атанас и брачната половинка му Соня имат къща.

В началото доста мъчно ме одобряваха, тъй като подозираха, че като кум ще оказвам помощ на ЦСКА поради Христо, само че по-късно се увериха, че нашите близки връзки са отвън терена, споделя Узунов. И добавя, че като общински консултант се стреми да оказва помощ, без да прави разлика - еднообразно и на Локото, и на Ботев, и на всички спортни клубове в града. Точно по тази причина е консултант към този момент втори мандат - да лобира за спорта.

Споделя, че в политиката е поради Бойко Борисов, който за него е кумир. Ние, спортните хора, би трябвало да се радваме, че има подобен министър председател. Благодарение на Борисов съществуват спортните клубове и са издигнати нови спортни зали. Преди ГЕРБ това беше немислимо, уверен е Атанас Узунов. Уважението е взаимно, а и са другари.

Борисов още като основен секретар на Министерство на вътрешните работи го викал да свири на мачовете. На терена е порядъчен, гори в играта, желае постоянно да е на върха на офанзивата, да бележи голове. И много се ядосва, когато не съумява, само че не влиза в пререкания. Така рисува портрета на премиера във футболно дерби някогашният арбитър. А когато Локото и Ботев бяха закъсали за президенти, Атанас Узунов и Христо Бонев буквално  преследвали Борисов, с цел да избавя пловдивския футбол. И той оказал помощ. 

Узунов признава, че огромната му фантазия е да бъде фен на непокътнат пловдивски стадион, който да дава отговор на условията на УЕФА и ФИФА. Стиска палци за подготвяната концесия на Локото и се надява един ден да завършат „ Ботев “. Много съжалява, че когато преди осем години Христо Стоичков докара испански вложители, с цел да построят чисто нов стадион „ Пловдив “ и съпътстващи здания -хотел, ресторант, казино, на мястото на изоставения плувен комплекс „ Балона “, тогавашният кмет Славчо Атанасов посрещна офертата скептично. А и почитателите не я поддържаха. На срещата беше пристигнал и Бойко Борисов, подготвен да даде рамо, само че и това се оказа на вятъра.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР